10 redenen voor het doen van vrijwilligerswerk

10 redenen voor het doen van vrijwilligerswerk

Al vanaf jongs af aan ben ik actief als  vrijwilliger. Als kind liep ik altijd samen met mijn moeder te collecteren voor het goede doel. Als puber was ik coach/trainer bij een sportvereniging. Tijdens mijn studie was ik gastvrouw in een kinder/ouder café en nu ben ik vrijwilliger bij de kindertelefoon en van januari 2016 tot maart 2016 heb ik vrijwilligerswerk gedaan op Bali, maar met welke reden?

1 Je zet je in voor de ander

Gedurende mijn werk bij de kindertelefoon vraag ik vaak aan de anderen, wat hun reden is. De meeste vrijwilligers vertellen dat zij het belangrijk vinden om iets goeds te kunnen doen voor een ander. Je krijgt daar een goed gevoel van, een gevoel dat je belangrijk bent en dat jij onmisbaar bent voor de ander.  En ja, ik vanuit mijn ervaring weet dat het echt zo is! Als een kind bij de kindertelefoon belt met een probleem en ik kan dat samen met diegene oplossen, dan geeft mij dat een goed gevoel om weer door te praten met de volgende kinderen. Vaak word ik er blij van als ik weet dat het praten heeft geholpen.

2 Ontwikkeling

Als je vrijwilligerswerk gaat doen, krijg je vaak bijscholing of coaching en leer je nieuwe vaardigheden. Dit is handig voor het vormen van je persoonlijkheid, maar het heeft ook een toegevoegde waarde voor je CV. Op het schrijven van je CV wil je graag opscheppen over je studies, cursussen en werkervaring. Als je minimaal een jaar vrijwilligerswerk ergens hebt gedaan, heb je een streepje voor op de andere kandidaten die dit niet hebben gedaan.

3 Je doet iets nuttigs met je vrije tijd

Mijn mening is dat iedereen wel een uurtje vrij heeft per week waarin hij niks doet. Voor de tv hangen, achter de computer of met een boek op de bank. Best fijn af en toe, maar je kunt je tijd natuurlijk ook veel nuttiger besteden. Bedenk hoeveel tijd je er per week of per maand aan wilt besteden en zoek daar passend werk bij.

4 Vrijwilligerswerk is ontzettend leuk!

Er zijn zoveel verschillende soorten vrijwilligerswerk, dat er er voor iedereen wel iets tussen zit wat hij/zij leuk vindt! Of wat bij jouw hobby’s of uitdagingen aansluit. Als je werkt bij een poppodium, kun je vaak gratis naar concerten toe en tijdens je werk leer je ook nog eens leuke nieuwe bandjes kennen. Maar ben je bijvoorbeeld goed met taal? Misschien kun je dan aan de slag als studiemaatje. Ben je goed met mensen? Dan is werken in een ziekenhuis waarschijnlijk wel iets voor jou! Plus; als je iets doet wat leuk is, zie je het niet gelijk als werk, maar heb je er veel plezier in.

5 Je ontmoet nieuwe mensen!

Stel je gaat verhuizen naar een andere stad, maar je kent niemand? Wat zou jij dan doen zodat je nieuwe mensen kunt ontmoeten? Vrijwilligerswerk natuurlijk. Tijdens het doen van vrijwilligerswerk ontmoet je nieuwe mensen die allemaal dezelfde interesse en vaak dezelfde studieachtergrond hebben. Hierdoor heb je gelijk al een aantal gespreksonderwerpen om over te praten en te lachen. Vaak ontstaan er vriendschappen tijdens dit werk, doordat jij je samen met hen inzet voor een ander.

 

Heb jij al eens vrijwilligerswerk gedaan?

2017-10-20T09:36:44+00:00