BALI het eiland waar ons avontuur begon!

BALI het eiland waar ons avontuur begon!

De afgelopen acht maanden heb ik veel gereisd en verschillende soorten werk gedaan. Allemaal in het buitenland en het grootste deel was in Azie, de aankomende weken ga ik jou mee terug nemen naar de 3 belangrijkste landen waar ik de afgelopen tijd ben geweest. Wat heb ik daar nou precies gedaan, wat heb ik er geleerd, welke steden heb ik bezocht en natuurlijk wat inside tips kan ik jou geven.

Aankomende week staat het prachtige eiland Bali in het middelpunt, de plek waar ik mijn reis begon.

Op 30 december 2015 vloog ik samen met mijn vriend van Amsterdam naar Bali, na een korte tussenstop op Java vlogen we door naar Denpasar waar we op 31 december aankwamen. Oudjaarsdag dat vierden wij in Canggu, een super leuke plek waar je veel verschillende cafés en eettentjes kunt vinden. Ons favoriet was echter wel het deus, strand, aan de overkant café waar gedurende die avond veel te beleven was. We sliepen daar in een prachtig hotel en hadden zelfs onze eigen deur naar het zwembad.

Op 2 januari verlieten wij Canggu en werden we door onze privé chauffeur, die wij vanuit Nederland al hadden geregeld, naam: naar ons huis gebracht waar we de eerst komende twee maanden zouden gaan wonen. Maar eerst hebben we een korte tussenstop gemaakt in Ubud, waar we een tempel, de rijstvelden en het Monkey Forrest bezochten. En waar ik voor het eerst uit een echte kokosnoot mocht drinken!

Ubud

 

Onze nieuwe woonplek

Tegen de avond kwamen we aan in Candidasa, waar we de komende tijd gingen wonen. Wat mij gelijk al opviel was de gezelligheid van de buren, er woonde veel lokale mensen bij ons in de straat maar ook een man uit Australië, en een vrouw uit Nieuw Zeeland. Candidasa is eigenlijk een heel klein plaatsje, waar niet heel veel te doen is maar wat wel een gemakkelijke doorreis plaats is en waar je veel cafés, restaurants en hotels kunt vinden.
We hebben onder andere bij Ari Homestay geslapen, een super leuke en gezellig plek om nieuwe mensen te leren kennen maar vooral voor het ontbijt en de hamburgers dat is de reden waarom je alleen al daar heen moet gaan!

Gezellig op de stoep bij de buren

 


Jembatan Senang

Op 4 januari begon ik met mijn vrijwilligerswerk bij Jembatan Senang, Jembatan Senang is een school die je terug kunt vinden in een klein dorpje naast Candidasa deze school bied opvang aan kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Maar niet alleen worden de kinderen opgevangen op de school ook bied JS thuisondersteuning, logopedie, zwemles en fysiotherapie aan. Een veelzijdige organisatie dus.

Wat ik daar allemaal heb gedaan kun je terug vinden in mijn vlogs, elke week heb ik daar namelijk in bijgehouden wat ik heb gedaan. 10 weken heb ik daar in totaal gewerkt, in die tijd heb ik veel geleerd een ervaring wat niemand mij meer af kan nemen.

Voor alle kinderen heb ik een persoonlijk plan geschreven met leerdoelen voor de aankomende jaren, daarnaast heb ik geholpen met een schoolreisje organiseren, kleine veranderingen aangebracht in het dagelijkse ritme en een nieuwe leerling met autisme op een goede manier kunnen laten wennen in de school.

Het dagelijkse ritme heb ik vastgelegd in een korte video die je hier kunt terug vinden.

Deze ervaring is mij geschonken door Seraya Barat, een stichting die het boek geboeid door Bali heeft geschreven. Een prachtig boek over de cultuur van Bali en waarin alle ceremonies op mooie wijze zijn vastgelegd.

Bali Zoo

 

Plaatsen die je moet bezoeken als je op Bali bent

In die drie maanden heb ik, samen met Jón, een vriendin, mijn schoonouders en vrienden ook diverse prachtige plekken bezochten zoals;

 • SanurBen je op zoek naar mooie hotels en stranden en iets minder party dan Kuta, ga dan naar Sanur. De plaats ligt aan de zee en is ideaal voor strandliefhebbers of je eerste plek na een lange vliegreis. Maar in Sanur kun je ook gemakkelijk een fiets huren en op die manier de buurt verkennen, een fiets huren kan aan de boulevard kijk wel goed naar de remmen en de banden want die zijn nog weleens van mindere kwaliteit dan dat je gewend bent! Daarnaast rijd iedereen ook aan de linkerkant, ook nog een klein detail voor als je de weg op gaat.Maar je kunt hier ook een super gave open gras plek terug vinden waar je een echt foodtruck gevoel krijgt, genaamd beach grove!sanur
 • AmedAmed ligt in het oosten van Bali, een plek met een gouden randje! Vooral als je vanuit Candidasa via de oostkust met de scooter naar deze plek rijd! Een kleine strook vissersdorpjes verscholen in een ruig landschap. De stranden zijn wat grijzig en overal kun je zwarte rotsen terug vinden aan de kust. Amed is perfect om te duiken maar ook om te snorkelen, er zijn bijzondere vissen, koralen en zelfs haaien en schilpadden te zien. Op het strand vind je typische vissersboten die de lokale vissers gebruiken voor hun werk. Visliefhebbers kunnen zo’n bootje huren om makreel, barracuda en tonijn te vissen eventueel vergezeld door een ervaren visser.Maar je kunt hier ook SUPPEN, wat staat voor Stand Up Pandeling, diverse duikscholen verhuren boards en variëren van prijs.
 • UbudUbud is de plek waar je de cultuur kunt zien, proeven, ruiken en beleven. Hier heb ik dan ook samen met Jón en mijn beste vriendin één van de meest bijzondere ceremonies meegemaakt. Maar er zijn ook vele tempels, heerlijke eettentjes, hostels en mooie winkels. Ubud vind je in het hart van Bali en is omringd door rijstvelden, en vanuit deze plek kun je ook gemakkelijk een scooter huren waar je bijvoorbeeld mee naar Canggu kan afreizen.
 • Amlapura
  De plek als het gaat om lokale markten. Je vind deze plek in het noordoosten van Bali, een mooie uitvalsbasis voor een lokale markt, de waterpaleizen Ujung en Tirtagangga. Vanaf dit dorpje kun je ook gemakkelijk door rijden daar de kleinere dorpjes zoals Seraya.Waterpaleis tirtaganga
 • SideminEen hooggelegen dorp Sidemen ligt in een typische Balineese omgeving van rijstvelden, kokospalmen en de stromende Unda. Maar je hebt hier ook een prachtig uitzicht op de vulkaan Gunung Agung. Maar je kunt hier ook een rijstvelden wandeling maken of jezelf wagen aan een uitdagende klim op de Gunung Agung. Maar men zegt ook wel dat Sidemen het Ubud is van 30 jaar geleden, de plek is namelijk niet geschikt voor grote bussen dus massa toerisme is hier niet te vinden.
 • Padang BaiWil je graag naar Lombok of de Gili eilanden ga dan naar Padang Bai en neem de slow ferry naar de overkant. Tevens vind je hier ook snellere speedboten, maar die zijn wel wat duurder dan de gewone ferry. De tickets kun je in Ubud, via internet of ter plekken kopen. Maar je kunt hier ook op zoek gaan naar de minder bekende white sand beaches, een prachtig en lokaal strand waar je de echte Balinese cultuur nog zeker tegen komt.

Padang Bai

 

Inside tips

Natuurlijk heb ik ook wat handige en kleine tips voor je als je dit eiland gaat bezoeken;

 • Mocht je niet veel budget hebben en toch erg graag Bali bezoeken, denk dan niet alle toeristische restaurants maar ga naar een Warung waar je heerlijke nasi goreng en saté kunt eten.
 • Afdingen, Bali is en blijft Aziatisch, afdingen moet altijd vooral bij de locals op straat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de taxi chauffeurs en verkopers. In restaurants en supermarkten is het overigens minder gebruikelijk om af te dingen.
 • Vervoer, natuurlijk kan je ervoor kiezen om alles met een taxi te doen maar denk ook eens aan een bemo (lokale bus), de peroma of een scooter. Overigens is het erg gemakkelijk om scooter te rijden op Bali, je moet alleen wel rekening houden met dat je aan de linkerkant van de weg rijdt, dat je ten alle tijde een helm draagt, een internationaal rijbewijs mee hebt en dat je altijd klein geld op verschillende plekken verstopt. Mocht je namelijk aangehouden worden dan ziet de politie niet gelijk al je geld. Maar je kunt er ook voor kiezen om met Go-jek te reizen, de taxi scooter, installeer de app en de betrouwbare taxi chauffeurs staan super snel voor je klaar.
 • Koop een Balinese simkaart, voor nog geen 20 euro kan je een Balinese simkaart kopen. Handig voor onderweg als je even de weg kwijt bent en je Google maps wilt gebruiken.
 • Download een aantal standaard apps voor op je telefoon, welke je het beste kan dowloaden lees je hier.
 • Natuurlijk is Bali een boeddhistisch eiland, en moet je hier ook zeker rekening mee houden bijvoorbeeld als je een tempel betreed koop bijvoorbeeld een sarong dat wordt zeer op prijs gesteld.Maar er zijn ook een aantal regels voor het betreden van een tempel.tempel regels
 • DEET, op dit moment zijn er nog steeds veel dengue muggen op het eiland, en zij kunnen je de ziekte dengue geven. Wat kan je hier tegen doen en hoe kan jezelf het beste beschermen? Je kunt hier terug lezen wat je daar het beste tegen kunt doen.
 • Water, helaas kun je het water uit de kraan niet drinken, maar wat je wel kunt doen is een grote ton water kopen waar je flesje mee kan vullen. Dit scheelt geld, overigens is een fles water natuurlijk ook niet super duur. Maar dan moet je wel naar de locale supermarkten gaan.
 • Taal, op Bali spreken ze Balinees nu is dat niet een super moeilijke taal er zijn zelf een aantal worden die nog steeds Nederlands zijn zoals knalpijp. Maar het is toch handig als je een beetje de taal kent, ook als is het alleen maar dankjewel (terih ma kasi ), goedemorgen (salamat pagi) en je naam (nama saya). Engels is overigens ook de taal waar jezelf goed mee kan uitdrukken maar dit kan alleen in de toeristische gedeelte
 • Voor Bali heb je ook bepaalde vaccinaties nodig, denk hierbij aan Hepatitus A en DTP. Via de GGD site kun je hierover alles terug vinden.
 • Wanneer je Indonesië en Bali wilt binnenkomen heb je allereerst een paspoort nodig dat tenminste 6 maanden geldig is. Verder ontvang je in het vliegtuig een inreisformulier, deze moet je goed bewaren want die heb je nodig om een visum te krijgen. Op het vliegveld in Denpasar kun je een visum kopen, dat kost 35 dollar het is handig om dit van te voren bij de hand te hebben dit visum is geldig voor 30 dagen. Mocht je langer willen blijven, bezoek dan eens deze website en je komt er alles over te weten.

Wil je nog meer over dit prachtige eiland weten? Stuur mij dan een mailtje of een persoonlijk berichtje via Facebook!

Wat was jouw beste ervaring op dit prachtige eiland? Mocht je er nog niet zijn geweest, wat zou jouw reden zijn om naar Bali te gaan?

By | 2017-10-20T09:27:55+00:00 september 15th, 2016|Azie, Bali, Landen|Reacties uitgeschakeld voor BALI het eiland waar ons avontuur begon!