De Brabantse Biesbosch, een prachtig natuurgebied en zo dichtbij!

De Brabantse Biesbosch, een prachtig natuurgebied en zo dichtbij!

Niet ver bij mij vandaan vind je het prachtige natuurgebied de Biesbosch, een gebied wat tijdens mijn jeugd een belangrijke rol speelde doordat ik hier eigenlijk elk weekend te vinden was met mijn ouders, broer en vrienden. Varen, surfen, zeilen, zwemmen, kampvuurtjes maken, hutten bouwen, de hond uitlaten het kon en kan er allemaal . Afgelopen weekend ben ik samen met mijn vriend en schoonouders het natuurlijk schoon gaan bekijken van dit gebied. Hoe en wat wij hebben gedaan, kun je hier terug lezen.

De Biesbosch bestaat uit twee delen, de Noord- en Zuidwaard, de Noordwaard is voornamelijk landbouwgebied en de zuidwaard heeft veel natuur- en recreatie mogelijkheden maar is alleen over water te bereiken. De Brabantse biesbosch bestaat uit verschillende gebieden waarvan er een aantal alleen per water bereikbaar zijn.  

De Biesbosch ligt tussen de belangrijke rivieren Nieuwe Merwede en  de Amer en heeft een oppervlakte van 3.638 ha. De Biesbosch is eigendom van het Staatsbosbeheer.

De Brabantse Biesbosch is een nat gebied, waar je grote groepen watervogels, vissen, bevers kunt vinden.

Aan broedvogels kun je onder andere de havik, de bonte specht, de zeearend en de bosuil vinden. Maar er werden de afgelopen 30 jaar 123 verschillende vogelsoorten geteld. Maar ook vind je diverse zoogdieren zoals reeën en bevers. Roofdieren vind je er ook, de vos, wezel en de hermelijn kun je er vinden.

Varen

De beste manier om de Biesbosch te verkennen is door middel van een bootje  of mocht je sportief willen zijn kan dit natuurlijk ook per kano. Als je vanuit Dordrecht bij het kop van het land, de veerboot pakt en richting de Spieringsluis rijd kom je daar vanzelf de jachthaven van Oversteeg tegen, maar ook vind je hier een heerlijk lekker pannenkoekenrestaurant en een hotel.  Wij huurde via de jachthaven een klein bootje + buitenboordmotor om door de Biesbosch te gaan varen. Super leuk want je krijgt een uitgebreide kaart erbij waarop je in 4/5 uur een prachtige route door dit gebied kunt varen. 

Je kan op diverse stukken in de Biesbosch aanmeren om daar bijvoorbeeld je eigen gemaakte picknick te nuttigen of om even te zwemmen.

De prachtige foto’s die in dit artikel terug komen zijn gemaakt door Hans Smulders, hij is unieke natuurfotograaf en maakt naast nadat hij foto’s schiet ook prachtige boeken. Neem maar eens een kijkje op zijn website. 

Een gebied waar je de dag zeker door kan komen!

Ben jij weleens in de Biesbosch geweest?? En wat heb je er toen gedaan?

2017-10-20T09:22:27+00:00

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl