Fabel of Feit: de meeste roodharige hebben blauwe ogen?!

Fabel of Feit: de meeste roodharige hebben blauwe ogen?!

Zoals je op deze foto kunt zien, heb ik blauwe ogen?! Maar is dat bij alle roodharige het geval?? Vandaag onderzocht ik of het waar was dat de meeste roodharige blauwe ogen hebben.

Maar om hierachter te komen wilde ik eerst weten hoe het kan dat de één blauwe ogen heeft, de andere bruine of groene! Een kleine terugblik naar mijn biologieles van de middelbare school.

Negen van de tien kinderen hebben dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar oogkleur wordt niet alleen door ouders bepaald. Ook de genen van je (verre) grootouders tellen mee. Daarom kan het soms voorkomen dat jij een andere kleur ogen hebt dan je ouders. Oogkleur is erfelijk. Je genen bepalen je oogkleur. Van elk gem erf je altijd twee kopieën; één van je vader en één van je moeder.

Kleur ogen ouder Kleur ogen kinderen
Bruin en Bruin Grote kans op bruin

Kleine kans op groen

Kleine kans op blauw

Bruin en groen Grootste kans op bruin

Redelijke kans op groen

Kleine kans op blauw

Bruin en blauw Grootste kans bruin

Redelijke kans blauw

Redelijke kans groen

Groen en groen Grote kans groen

Kleine kans blauw

Bruin onwaarschijnlijk

Groen en blauw Grootste kans groen

Redelijke kans blauw

Bruin onwaarschijnlijk

Blauw en blauw Zeer grote kans blauw

Groen onwaarschijnlijk

Bruin onwaarschijnlijk

 

Blauwe ogen: zeldzame kleur

Blauwe ogen zijn zeldzaam, kijk maar naar de tabel hierboven. Na amber en groene ogen is blauw de meeste zeldzame oogkleur. Ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen.

Zeldzame oogkleur + zeldzame haarkleur = maakt dat deze stelling een fabel is!

Het merendeel van de roodharigen heeft bruine of groene ogen. 1% van de gingers heeft rood haar en blauwe ogen, het is dus zeer zeldzaam!

Welke kleur ogen heb jij? En je ouders?

 

 

By | 2017-10-20T09:08:39+00:00 augustus 9th, 2017|Als een roodharige door het leven!, Fabel of Feit, Lekker Leven|Reacties uitgeschakeld voor Fabel of Feit: de meeste roodharige hebben blauwe ogen?!

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl