Fabel of Feit: de meeste roodharige zijn linkshandig?!

Fabel of Feit: de meeste roodharige zijn linkshandig?!

Vandaag vieren we de dag van de linkshandige!

Op zoek naar leuke en interessante artikelen over mensen met roodhaar?! Ik stuitte van de week op het volgende, de meeste roodharige zijn linkshandig?! Maar is dit echt zo?? Ik ging op voor jou op onderzoek uit.

Linkshandig 

Linkshandige mensen, mensen met een linkse voorkeurshand. Meestal zijn zij ook linksvoetig en is het linkeroog dominant ten opzichte van het rechteroog. Linksvoetig houd in dat ze hun linker voet gebruiken om bijvoorbeeld te skaten of te voetballen.

De oorzaak hiervoor is hiervoor onbekend en zowel erfelijkheid als omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Volgens onderzoek aan de Rijksuniversiteit van Groningen hebben twee rechtshandige ouders tien procent kans op ene linkshandig kind, twee linkshandige ouders 26 procent.

De mens is het meest rechtshandig, naar schatting 10 tot 15 procent is linkshandig. Over het algemeen zijn er meer linkshandige mannen dan vrouwen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het samenhangt met de hoeveelheid testosteron.

Wist je dat:

  • Linkshandige mensen maken meer gebruik van de rechterkant van hun hersenhelft.
  • Linkshandige bereiken zo’n vier tot vijf maanden later hun pubertijd dan anderen.
  • Linkshandige zijn vaker meer atletisch.
  • Ongeveer vier van de zeven Amerikaanse presidenten is linkshandig geweest.
  • Linkshandigen passen zich veel makkelijker aan als ze verplicht met hun rechterhand moeten schrijven dan andersom.
  • Linkshandige hebben een grotere kans op slapeloosheid.

Maar hoe zit dit met roodharige?!

Links of rechtshandig

Als ik naar mij zelf kijk, kan ik jullie vertellen dat ik rechtshandig ben en dat deze kant ook echt een dominate rol speelt in mijn lichaam. Als ik kijk op welke manier ik altijd korfbalde, de fiets op stap of aan welk oog ik een laserbehandeling heb gehad. Maar als ik naar de feiten kijk onder de roodharige zie ik als, linkshandige hebben namelijk dezelfde recessieve genen als roodharige!

Daarmee kan ik dus verklaren dat deze feit klopt! De meeste roodharige zijn linkshandig!

Ben jij links of rechtshandig?

 

 

 

 

By | 2017-10-20T09:08:35+00:00 augustus 13th, 2017|Als een roodharige door het leven!, Fabel of Feit, Lekker Leven|Reacties uitgeschakeld voor Fabel of Feit: de meeste roodharige zijn linkshandig?!

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl