Fabel of feit: een roodharige heeft een hogere pijngrens?

Fabel of feit: een roodharige heeft een hogere pijngrens?

Roodharige hebben een hogere pijn grens fabel of feit? Ik heb het vandaag eens voor je uitgezocht. De afgelopen paar dagen heb ik mij bezig gehouden met de pijngrens van een roodharige. Wat ik daarover te weten kwam, kun je hier terug lezen. 

Deense wetenschappers van Aalborg University hebben ontdekt dat roodharige personen een hogere tolerantie voor verschillende soorten pijn hebben, vooral voor stekende pijn in de huid. (bron: gezondheidsnet)

In dit artikel wordt beschreven dat mensen met rood haar minder gevoel zijn voor pijn, maar juist gevoeliger voor kou en meer last hebben van tandpijn.  Dit is getest door middel van proefpersonen geïnjecteerd werden met een actief deel van chili. In de uitslag kwam het er op neer dat de roodharige minder op druk of een speldenprik reageerde. Volgens de wetenschapper kon het onderzoek erop wijzen dat er een groter verband was tussen het gen en het zenuwstelsel.

Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met een stekende pijn?! Als ik naar mij zelf kijk en bijvoorbeeld door mijn enkel ga of een kneuzing in mijn vinger opliep tijdens het sporten was ik algauw iemand die door zette en toch door ging, was ik dan een bikkel of ervaar ik het inderdaad als minder erg zoals dat uit verschillende onderzoeken wordt weergeven.

Hoe zit dit met de roodharige onder ons? Hoe ervaar jij een stekende pijn?

Roodharige hebben tot 20% meer verdoving nodig bij operaties?!

Uit een artikel van van NCBI komt naar voren dat een roodharige meer verdoving nodig heeft bij een operatie dan een ander iemand. Maar als ik navraag doe aan een roodharige vertelt hij het volgende:

Tijdens mijn eerste operatie had ik een intake, hierin werd verteld dat ik meer verdoving nodig had doordat ik roodharig ben. Echter bleek tijdens en na die operatie dat ik drie keer zo lang en diep had geslapen dan dat nodig was. Bij het intake gesprek van mijn tweede operatie had ik het gesprek met een roodharige dokter, zij beweerde juist dat het onzin was en dat ik een normale dosis nodig had. Deze heb ik dan ook gekregen en had de juiste en normale werking.

Twee grote tegenstelling, maar eigenlijk een grijs gebied.Een (lokale) verdoving werkt in op de zenuw of meestal op een knooppunt van zenuwen in de buurt door het elektrische signaal te blokkeren. Doordat je hersenen geen signaal binnen krijgen ervaar je geen pijn.

Bij zo’n lokale verdoving kunnen er ook geen signalen van en naar de spieren worden gestuurd, dus die zijn dan vaak ook verdoofd. Bij lokale verdoving kan het gebied soms echter heel klein zijn.

Bij algehele verdoving wordt een middel in de bloedbaan gebracht die inwerkt op de hersenen zelf. Hierbij kunnen lichaamsdelen nog wel prikkels sturen naar de hersenen, maar die doen er niets mee.

Maar hoe zit dit dan bij een roodharige? Heb jij weleens een operatie gehad? En wat werd er tegen jou verteld?

Een vraag die gelijk bij mij opkomt maar waar ik eigenlijk zelf nog geen duidelijk antwoord op kan geven.

Een roodharige heeft vaker last van tandpijn?!

Dit is iets wat ik wel degelijk zelf ervaar, vaak na het drinken van intense zoete witte wijn of het eten van een ijskoud ijsje heb veel last van mijn tanden deze voelen dan erg gevoelig aan. Een hap nemen van een waterijsje is voor mij dan ook onmogelijk ik krijg linea directa een brainfreeze (een ijs hoofdpijn).  Ik was benieuwd hoe dit bij andere roodharige was en stelde daarom mijn vraag op een tandartsen forum. Mijn mede roodharige, beaamde hierin dat zij vaak sneller last hebben van tandpijn dan andere en dat er vaker om een verdoving wordt gevraagd.

Of deze stelling een fabel of een feit is, blijft een grijs gebied. Ik ben persoonlijk van mening dat het bij iedereen anders is, en dat iedereen een andere pijngrens heeft.

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl

2 Comments

 1. Bas de Wit 15/06/2017 at 08:40

  Ik denk dat Roodharige gevoeliger zijn voor een stekende, plotselinge of intense pijn, maar aan de andere kant wel langer kunnen doorgaan ondanks de pijn. Ik heb wel extra verdoving nodig bij de tandarts en neem vaak uit voorzorg extra ibuprufen bij stekende hoofdpijn. Aan de andere kant heb ik eigenlijk altijd spanningen in mijn nek en rug maar deze “voel” ik pas wanneer ik ontspan of iemand het los masseert….

  Groetjes
  Bas

 2. As Told By A Ginger 16/06/2017 at 12:22

  Hoi Bas,
  Bedankt voor je reactie en je bijdrage!

  Interessant om te lezen, dat jij eigenlijk voortdurend last hebt van spanningen, en dit eigenlijk alleen maar voelt als je ontspannen bent!

  Groetjes,

  Amy

Comments are closed.