Fabel of Feit: roodharige krijgen eerder blauwe plekken?

Fabel of Feit: roodharige krijgen eerder blauwe plekken?

Als kind zat ik onder en nu nog steeds er is altijd wel één blauwe plek op mijn lichaam te vinden. Naar mijn weten kwam dit doordat ik altijd vrij onhandig ben en daarnaast een hele gevoelige huid heb. Een echte roodharige huid dus. Maar is het dan gelijk zo dat alle roodharige eerder blauwe plekken krijgen?

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek een bloeduitstorting, een bloeduitstorting die het meeste voorkomt zelfs. Een onhandige actie, klap of stoot kan er voor zorgen dat het bloedvaatje kapot springt. Door het verspreiden van het bloed door de gesprongen vaatjes ontstaat de blauwe plek.

 

Waardoor kan je een blauwe plek krijgen?

Je huid heeft verschillende dikten op verschillende plaatsen in je lichaam, denk bijvoorbeeld aan de huid rondom je enkel, die is behoorlijk dun toch? En sommige mensen hebben dan nog een dunnere huid en is minder beschermd tegen stoten. Deze mensen krijgen dus al snel een blauwe plek. > Doordat de huid van de meeste roodharige erg dun is, kan dit inhouden dat roodharigen dus eerder blauwe plekken krijgen.

 

Studie

Dr Edwin Liem, deed onderzoek naar roodharige & pijn maar maakte een extra onderzoek over blauwe plekken. Hij observeerde het bloed van verschillende vrouwen/ mannen met rood, zwart haar en bruin haar tussen de 18-40 jaar oud. Elke vrijwilliger moest een vragenlijst invullen over hun blauwe plekken en geschiedenis. Zeven van de vijfentwintig roodharige waren ontdekt met een een “snel blauwe plekken” huid, maar twee van de 26 andere haar kleurige mensen waren ontdekt met een “snel blauwe plekken” huid. In de bloedtesten werden geen verschillen ontdekt.

 

Dus?

Uit de bloedonderzoeken kwam geen verschil tussen de resultaten, dus houdt het niet in dat een roodharige sneller een blauwe plek krijgt ondanks dat zij een hele dunne huid hebben.

 

Nog meer feiten en fabels over blauwe plekken:

Een blauwe plek is onschuldig: meestal een feit 😉

IJs op een blauwe plek helpt: feit

Zonlicht laat blauwe plekken sneller weggaan: feit

Mensen met een donkere huid krijgen geen blauwe plekken: fabel

Dieren krijgen nooit blauwe plekken :fabel

By | 2017-10-20T09:08:15+00:00 augustus 23rd, 2017|Als een roodharige door het leven!, Huid, Lekker Leven|Reacties uitgeschakeld voor Fabel of Feit: roodharige krijgen eerder blauwe plekken?

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl