Nepal een prachtig land om te reizen, te hiken, te werken en te wonen!

Nepal een prachtig land om te reizen, te hiken, te werken en te wonen!

De afgelopen acht maanden heb ik veel gereisd en verschillende soorten werk gedaan. Allemaal in het buitenland en het grootste deel was in Azië, de aankomende weken ga ik jou mee terug nemen naar de 3 belangrijkste landen waar ik de afgelopen tijd ben geweest. Wat heb ik daar nou precies gedaan, wat heb ik er geleerd, welke steden heb ik bezocht en natuurlijk wat inside tips kan ik jou geven.

Aankomende week staat het mooie en indrukwekkende land Nepal centraal.

Op 1 april 2016 vloog ik samen met Jón van Kuala Lumpur naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Waar we werden ontvangen door één van de medewerkers van ons nieuwe werk Asian Heritage, hij bracht ons naar ons nieuwe appartement, waar wij voor drie maanden gingen wonen in appartement nummer 1 op de begaande grond.  We dropte onze spullen en gingen naar Thamel, de toeristen straat van Kathmandu wat eigenlijk maar op 5 minuten van ons appartement lag.

Diezelfde avond at ik voor het eerst Naanbrood en Chicken Tika wat gemaakt wordt in de traditionele tandoori ovens, ook ontmoeten we daar een goede vriend Nepalese vriend van Jón. Die ons gelijk meenam naar een super gaaf bandje, wat optrad in een grote club in Thamel.

Super leuk, en totaal anders dan Bali waar het allemaal zo rustig en vredig was, de overgang van Bali naar Nepal was dan ook best groot.

Asian Heritage

 

Asian Heritage is een groot bedrijf in Kathmandu, een groot bedrijf wat uit verschillende afdelingen bestaat. Hierbij kun je denken aan trekking & Tours, een stichting, Nepal Handicraft Collections, Asian Heritage Export/Import/Cargo en Nepal Apartment & Hotel.

Voor dit bedrijf deed ik in die periode verschillende dingen hierbij kun je denken aan Engelse les geven, het social media bij houden, helpen in de winkel en nog veel meer. Bij Asian Heritage heb ik heel veel geleerd, maar voornamelijk om geduld te hebben en af te wachten.. Maar ook om zelfstandig dingen uit te zoeken en hier op in te spelen. Een super interessant en boeiende ervaring dus. Over het werk bij Asian Heritage heb ik elke week een vlog gemaakt, hierin kun je terug zien waar ik tegen aan liep en wat ik leuk vond aan mijn werk.

Maar ik kreeg hier ook de mogelijkheid om mijn eigen merk As Told By op te zetten, in de fabriek waar de prachtige producten worden gemaakt had ik een meisje Maya geïnterviewd zij vertelde mij verhaal wat je hier kunt teruglezen. Mijn labels zijn gemaakt bij één van de beste drukkers van Kathmandu, door een vrouw en tevens zijn de labels er ook ingenaaid door een atelier waar alleen maar vrouwen werken. Ik koos er bewust voor om dit alles door vrouwen te laten doen, doordat zij op dat moment weinig tot geen werk hadden.

Shawls, krukjes, mutsen van alles!

Himalaya Java

 

Maar ik werkte niet alleen bij Asian Heritage, ook deed ik een barista training via Himalaya Java gedurende tien dagen volgde ik lessen in een klaslokaal met 30 Nepalezen, samen met hun leerde ik alle recepten, geschiedenis, machines, ALLES over koffie!

Daarna werkte ik in één van de mooiste en leukste Himalaya Java’s van Thamel, waar ik samen met andere baristas verantwoordelijk was voor het draaien van het café, maken van heerlijke koffie bevergages en nog veel meer.

Een prachtige en interessante ervaring waar ik met heel veel plezier naar terug kijk en waar ik leerde van de beste barista’s in de wereld!

Barista werk

Necha

 

Dankzij het boek “geboeid door Bali” die geschreven werd door de Seraya Barat Stichting  werd er niet alleen geld op gehaald voor verschillende projecten in Bali maar ook werd er veel geld opgehaald voor Nepal, dat na de aardbeving een grote terugslag kende en waar zij tot vandaag de dag nog veel last van hebben.

Wist je bijvoorbeeld dat er elke dag nog steeds naschokken te voelen zijn? Maar door de stichting van Seraya Barat, werd er geld op gehaald voor de stichting van Asian Heritage.

Necha

Zij bouwen op dit moment een ziekenhuispost in het dorp Necha, waar onder andere de baas van Asian Heritage vandaan komt. Dit kleine afgelegen dorpje in de Himalaya is slecht te bereiken en bewoners uit de omgeving hebben baat bij een ziekenhuispost zodat zij niet meer twee dagen hoefde te lopen voor de dichtstbijzijnde ziekenhuispost.

Hans één van de leden vanuit de Nederlandse stichting, wilde graag met eigen ogen zien waar het geld terecht kwam en bezocht samen met ons, Jón zijn broertje en een medewerker van Asian Heritage het dorpje Necha. Hoe dat verliep kun je terug zien in dit filmpje. 

Maar we bezochten niet alleen dit prachtige afgelegen dorpje we bezochten ook;

Kathmandu

Kathmandu was niet alleen de stad waar wij woonde, maar ook de hoofdstad van Nepal waar genoeg te beleven is. Dit kun je onder andere teruglezen in dit artikel. 

Kathmandu Valley

In Kathmandu Valley vind je het dorpje Dulikhel, een remote dorpje waar je een prachtige hike kan maken. Hoe je dat het beste kan doen kan je dit artikel terug lezen.

Pokhara

Pokhara is een stad met ongeveer 255.000 inwoners in centraal-Nepal. Het is de hoofdstad van het district Kaski, de stad is bekend om voor het vertrekpunt van één van de bekendste hiken richting de Annapurna.

Last Resort

Een prachtige plek op drie uur rijden van Kathmandu, het last resort  is gelegen aan een rivier en dichtbij de Tibitaanse grens. Het last resort bied verschillende avonturen in een prachtige omgeving waar je kunt hiken en kamperen. Maar waar je ook een sprong van je leven kunt maken, mijn sprong kun je hier terug vinden.

Tips wat je moet weten voordat je naar een land als Nepal gaat.

 • In Nepal is niet altijd alles rozengeur en maneschijn je vind er ook veel armoede. Dit kun je in de sloppenwijken in en rondom Kathmandu goed terug vinden.
 • Er is maar 8 uur per dag stroom, dit houd in dat je niet altijd je telefoon, laptop of andere apparaten kan opladen. Dit is lastig maar je kan hier goed rekening mee houden. Via deze site kan je terug zien wanneer er stroom is en wanneer niet.Everyone is conceted
 • Probeer geen geld te geven aan de bedelaars, maar als je iets wilt geven dan kun je beter eten geven. Als dit wel gebeurd blijven zij een reden hebben om op straat te blijven.
 • Veel Nepalezen schudden vaak met hun hoofd, je denkt dan dat zij ja zeggen maar zeker weten doe je dat niet. Ga er dan ook niet vanuit.
 • Afdingen, ook hier in Nepal is dit weer noodzakelijk denk bijvoorbeeld aan het nemen van een taxi of een souvenir kopen. Echter in een supermarkt is dit niet noodzakelijk en als je de lokale bussen pakt hoeft dit ook niet, dit is trouwens wel een aanrader! Spotgoedkoop en je komt op de beste plekken. Bijvoorbeeld van Kathmandu naar Dulikhel.
 • De toiletten zijn niet altijd even schoon en er is vaak geen toiletpapier, probeer dan ook standaard een pakje zakdoeken/wc rol en desinfectie gel in je tas te hebben.
 • Als je geld gaat pinnen moet je vaak niet alleen geld betalen voor transactie kosten maar ook aan de Nepalese bank, behalve bij standaard bank hier hoef je dat niet te betalen maar kan je maar 10.000 rp opnemen wat gelijk staat voor 83 euro
 • Al heel je leven gedroomd over een tatoeage, dan ben je in Nepal aan het juiste adres hier betaal je namelijk per uur. Bij Mohans  betaal je maar 20 euro per uur.
 • Dahl Bat is het typische Nepalese eten, het bestaat uit rijst/groente/vlees/saus, maar momo’s zijn ook heerlijk dit eten lijkt op dumblings alleen dan lekkerder.
 • Wees niet bang van apen, ratten, muizen, duiven en spinnen deze kun je hier met regelmaat terug zien.
 • Het hoogseizoen ligt tussen oktober en half november, dan heb je de beste kans op mooi weer en een heldere hemel. Maar de periode tussen februari en maart is ook ene interessante periode want dan staat alles in bloei. De beste tijd om een trekking te maken is in het voorjaar of najaar. In de zomer kan je geen trekking aken, omdat het vanwege de hoeveelheid regen erg gevaarlijk kan zijn.
 • Geniet van alle thee tentjes op de hoeken van de straat en probeer de masala thee.
 • Neem je tijd voor een reis door Nepal, en bereid je goed voor lees artikelen en lees bijvoorbeeld het prachtige boek little princes wat je alles verteld over vrijwilligerswerk in Nepal.

Voor mij was Nepal het meest bijzondere land waar ik ooit ben geweest, en dit heeft alles te maken met mijn social worker achtergrond maar ook door de cultuur en de mensen. Het is geen gemakkelijk land om te wonen, maar voor te reizen en alle mooie plekken te ontdekken is het fantastisch! Ik raad iedereen dan ook aan om een keer dit prachtige land te bezoeken! Ik kom hier sowieso nog een keer terug om bijvoorbeeld de Mount Everest te zien en een jungle trekking te maken in Chitwan.

Mocht je binnenkort naar Nepal gaan en wil je nog wat extra tips? Stuur mij een mail of berichtje via facebook en ik heb je graag!

By | 2017-10-20T09:27:31+00:00 september 22nd, 2016|Azie, Landen, Nepal|Reacties uitgeschakeld voor Nepal een prachtig land om te reizen, te hiken, te werken en te wonen!