Rood haar: hoe kan dat eigenlijk?!

Rood haar: hoe kan dat eigenlijk?!

Doordat eigenlijk niemand in mijn gezin rood haar heeft, en  alleen als je verder in de familie gaat kijken je een neef tegen met rossig haar en een andere neef met een rode baard tegen komt.  Hoe kan het dan toch dat ik rood haar heb?! Waarschijnlijk als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat ook jij rood haar hebt en dus zeldzaam bent. Voordat ik mijzelf hier een goed antwoord op kan geven, heb ik eerst onderzocht waar roodhaar oorspronkelijk vandaan komt.

Genen

Rood haar heeft alles te maken met genen, elke lichaamscel bevat een celkern waarin het DNA in de vorm van een chromosomen wordt opgeslagen. Van beide ouders krijgt ieder individu 23 chromosomen, in totaal heb je er 46. De chromosomen bevatten DNA moleculen, waarin informatie is opgeslagen > genen. In totaal heeft ieder mens 20.000 genen waarvan er maar één verantwoordelijk is voor het rode haar.

DNA wordt omgezet in eiwitten die in het lichaam allerlei functies hebben. Eiwitten zijn betrokken bij chemische omzettingen, communicatie, transport, regulatie en structuur. Een fout in het DNA, een mutatie, leidt tot productie van verkeerde eiwitten, die daardoor hun functie niet kunnen of anders uitvoeren.

Het MC1R (melanocortine 1 receptor) gen is betrokken bij iedereen zijn haarkleur. Dit gen is verantwoordelijk voor de productie van het eiwit eumalonie, een bruine kleurstof, die in de hersenen worden uitgescheden. Bij roodharige zit er een mutatie in dit gen. Wij kunnen geen of minder bruine kleurstof aanmaken. In plaats van de bruine vloeistof wordt pheomelanine geproduceerd, met als gevolg rood haar.

Er zijn in totaal zeven soorten mutaties in dit gen bekend. Deze zijn ontstaan door de verschillende spreidingsgebieden van mutaties. Hierdoor worden de verschillen in rood haar verklaard. De één is rooier dan de andere.

Oorsprong

Maar hoe is dan rood haar ontstaan? Veel mensen denken dat dit door Schotse/Ierse/Engelse roots komt, maar is dit eigenlijk wel zo? Ik ging op onderzoek uit!

Neanderthalers in Europa hebben volgens velen wetenschappers rood haar en sproeten gehad. De onderzoekers zijn tot hun conclusie gekomen na bestudering van DNA-materiaal dat was gevonden in Neanderthalerbotten uit het noordwesten van Spanje. In dit onderzoek kwam ook naar voren dat zij goed konden praten en bloedgroep O hadden.

Neanderthalers leefden tienduizenden jaren geleden in Europa maar stierven uit. De oorzaak hiervan is onbekend. 

Uitsterven

Sterft roodhaar uit? Het MC1R gen is iets wat we erven van onze ouders. Hierin moet je dus gaan kijken naar oorsprong van overerving (bijvoorbeeld de oma van mijn moeder had rood haar) Bij overerving is één  eigenschap van genen van belang: dominant versus recessief. Het rode haar gen is recessief. Als je rood haar hebt, dan heb je twee recessieve genen bij elkaar, van elke ouder één. Doordat rood haar alleen kan ontstaan van de aanwezigheid door twee dezelfde genen, zou in theorie rood haar kunnen uitsterven.

Kennen jullie Willem Wever nog, in deze aflevering legt hij haarfijn uit hoe dit zit.  Immigratie speelt ook een belangrijke rol in het overerving proces. Het gen van rood haar zal nooit helemaal verdwijnen uit de populatie. Sommige mensen zijn wel degelijk drager van het gen, maar bij hen is het niet zichtbaar. Zij hebben immers geen rood haar, wanneer zij kinderen krijgen met iemand die ook het gen heeft, zal hun kind wel rood haar krijgen. Dit verklaart dus waarom ik eigenlijk als enige in mijn gezin rood haar heb. Rood haar zal dus minder voorkomen maar niet helemaal uitsterven, gelukkig maar!

Weet jij waar jou rode lokken vandaan komen? Of heb jij iemand in de familie met rood haar?

 

2017-10-20T09:22:23+00:00

2 Comments

  1. Hennie 29/05/2017 at 16:15

    Volgens mijn ervaring komt rood haar juist steeds vaker voor. Mijn eigen kleindochter, haar vader en haar opa, een nichtje van mijn zwager, een kleindochter van mijn zus,de dochter van een vriendin… En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  2. As Told By A Ginger 30/05/2017 at 18:17

    Wauw, dat vind ik echt super gaaf om te horen! Bijzonder dat jij zoveel roodharigen kent =)

Comments are closed.