Spanje, het land van de tapas/gazpacho/vino/cerveza maar wat betekende het nog meer?

Spanje, het land van de tapas/gazpacho/vino/cerveza maar wat betekende het nog meer?

De afgelopen acht maanden heb ik veel gereisd en verschillende soorten werk gedaan. Allemaal in het buitenland en het grootste deel was in Azië maar ik ging ook naar Spanje. de aankomende weken ga ik jou mee terug nemen naar de 3 belangrijkste landen waar ik de afgelopen tijd ben geweest. Wat heb ik daar nou precies gedaan, wat heb ik er geleerd, welke steden heb ik bezocht en natuurlijk wat inside tips kan ik jou geven.

Aankomende week staat Spanje centraal, het land waar ik bij een Catalaans gezin woonde en waar ik een nieuwe taal leerde.

Met een Spaans muziekje op de achtergrond van Macaco, een super leuke band uit Barcelona, wat je kunt vergelijken met Manu chao, vertel ik jullie graag mijn verhalen over Spanje.

Op 27 juni vloog ik in mijn eentje van Kathmandu naar Barcelona, waar ik werd ontvangen door het Catelaanse gezin wat uit twee meiden van 9 en 11 jaar bestond, uit een moeder en vader. Zij stonden mij op te wachten met mijn favoriete donuts van Dunken Donuts, die ondertussen al half gesmolten waren. Een super bijzonder moment, een gezin wat ik eigenlijk alleen maar kende via internet waar ik twee keer mee had geskypd en waar ik de aankomende 10 weken zou gaan wonen.

Zo gek om door te straten van Catalonië te rijden met een autogordel om, verkeerslichten die werkten en niet overal onnodig getoeter. Kortom een grote verandering tussen Nepal en mijn toekomstige woonplaats. We reden richting ons huis wat eigenlijk op een grote bungalow leek, alles gelijkvloers, twee badkamers, drie toiletten, een mooie woonkamer en een heerlijke en grote tuin waar je uitzicht had op de maisvelden van de buren! En wat was de lucht blauw, dat viel mij gelijk op. In Kathmandu heb ik niet vaak de blauwe lucht gezien vanwege alle luchtvervuiling.

13561749_154596664951242_48016829_n

Au-pair

Via au-pair world, kwam ik in contact met dit super leuke, actieve, gastvrije, vriendelijke, yoga, vegetarische, Catalaanse, drukke gezin. Maar wat mij vooral erg opviel de eerste week was de toegankelijkheid, in Nepal zijn alle mensen best op zichzelf en voel je een duidelijke scheiding tussen mannen en vrouwen.

In Spanje is dit heel anders, je wordt hartelijke begroet met 2 zoenen en een knuffel in plaats van een namaste groet of een hand (Nederlandse). Ik als Nederlandse moest daar behoorlijk aan wennen. Ook het wonen in een gezin, was voor mij even wennen, als je al een tijd op jezelf hebt gewoond en hebt gereisd om dan opeens weer in een gezin te wonen waar je rekening moet houden met andere waar je niet kan koken wat je zelf wilt of jezelf gelijk kan zijn is even aanpassen. Maar tegelijkertijd was dit gezin ook super relaxt en deden ze alles op een Spaans ritme, laat opstaan en laat naar bed. Wat mij de mogelijkheid bood om soms vroeger op te staan en wat tijd voor mij zelf te hebben.

Doordat ze vorig jaar ook een au-pair hadden gehad, was dit goed bevallen en hadden de meiden al aardig hun Engels ontwikkeld. Maar aan mij de taak om dit nog beter te ontwikkelen met hun door middel van spelletjes spelen, speurtochten, Engelse gesprekjes en een werkboek wat ik samen met hun had gekocht in één van de winkels van het dorpje Granollers waar we vlakbij woonden.

Over mijn werk als au-pair heb ik elke week een vlog gemaakt, wat je hier terug kunt zien! 

Je zult je vast afvragen, zou Amy dit nog een keer willen doen? In een Spaans gezin wonen en mee te gaan met de cultuur van een ander land. Ja ik raad iedereen aan om een keer als au-pair te werken, het geeft je een grote verrijking daarnaast leer je jezelf goed aanpassen en leer je om te gaan met verschillende situaties. Daarnaast heb ik super leuke en lieve mensen ontmoet en geweldige plaatsen bezocht. Maar ik heb ook Spaans mogen leren en een beetje Catalaans, wat overigens een erge moeilijke taal is.

Familie

De Spaanse taalschool Camino.

Mijn reden waarom ik graag au-pair werk wilde doen was, doordat ik graag Spaans wilde leren, de tweede week als au-pair bezocht ik dan ook de super leuke Spaanse taal school een taalschool die ik iedereen wil aanraden als je graag Spaans wilt leren, deze school geeft niet alleen de mogelijkheid om jou goed Spaans te leren maar er worden ook veel activiteiten georganiseerd waardoor je de leukste mensen leert kennen! Op deze manier heb ik een super leuke Belgische meid leren kennen waar ik nu nog steeds contact mee hebben en veel leuke dingen in Barcelona heb gedaan.

Een uitstapje naar de beroemde kerk Sagrade Familia

Naast dat ik werkte als au-pair, de Spaanse les had, bezocht ik ook veel mooie plaatsen zoals:

Barcelona

Barcelona de stad waar ik Spaanse les had, uit ging, een fiets huurde, waar mijn tas werd gestolen waar ik sliep in een Airbnb samen met een vriendin en waar ik naar het strand ging. Wat kan je er nog meer doen? Lees het in dit artikel

Montserrat

Ooit gehoord van de berg Montserrat? Nee, dit is een berg in Catalonië, één van de meest mysterieuze bergen van deze streek. Je vind hem 50 km ten noordwesten van Barcelona. Je kunt hier prachtige wandeling, beklimmingen maken en een bezoekje brengen aan het Benedictijnse Klooster.

Wandelen, in Monserrat kun je dat erg goed

Madrid

De hoofdstad van Spanje, de eerste plaats waar ik naar toe reisde met een bla bla car, waar ik voor heerlijk relaxte in parken, waar ik super leuke mensen leerde kennen in het hostel, waar ik twee dagen verbleef wat ik daar nog meer deed, lees het hier terug!

Granollers

Het Catalaanse stadje waar ik woonde en wat op 30 minuten afstand van Barcelona ligt. Een super leuk en gezellige stad waar je echte Catalaanse leven kan proeven en zien. Je kunt hier heerlijk tapas eten bij Pitapas, slapen in het prachtige oude familie hotel Fonda gemakkelijk de Renfe trein pakken naar Barcelona of een bus  naar één van de kust dorpjes zoals Mataro. Het enige minpuntje is dat er bijna geen Spaans wordt gesproken maar Catalaans, wat zoals de meesten van jullie weten echt een hele andere taal is.

Het kleurrijke Fonda hotel

Sevilla

Sevilla de stad waar het super warm is, waar je een de Marokkaanse sfeer kan terug zien, waar de een super beroemde serie werd opgenomen, waar ik naar toe reisde met de trein, maar wat deed ik daar nog meer? Lees het hier!

Granada

Wauw, de stad waar ik nog graag een keer naar terug wil, waar ik sliep in het leukste hostel waar ik ooit had geslapen, heerlijke tapas at, waar ik uitging, waar ik heel veel had gelopen en nog veel meer. Je leest het hier terug.

Valencia

Een stad waar ik eigenlijk alleen de ochtend was, waar ik een fietste huurde, waar het een opgaaf was om Paella voor één persoon te bestellen en wat ik daar nog meer deed, lees het hier terug!

Dit was overigens ook echt de eerste keer waarin ik veel alleen reisde, wat super leuk was omdat:

 • Ik heel veel nieuwe mensen leert kennen, waarmee je verdere plannen kunt maken. Maar het is ook weer erg gemakkelijk en algemeen geaccepteerd om te zeggen, ga jij lekker jouw dingen doen, dan doe ik dat vandaag ook en zien we elkaar vanavond weer.
 • Ik zelf kon bepalen hoe mijn dag eruit zag
 • Daarnaast was het erg goed voor mijn ontwikkeling en zelfvertrouwen je moet overigens alle problemen (trein missen, beroving etc) zelf oplossen. En dan moet je maar zo denken uiteindelijk komt toch alles weer goed, morgen is een nieuwe dag zolang je maar geld en je paspoort hebt.
 • Daarnaast was het ontzettend handig dat ik een Spaanse simkaart had, dat heeft mij veel geholpen met het vinden van hostels, restaurants, plaatsen die je wilt bezoeken en nog veel meer.
 • Tijdens het boeken van mijn hostels keek ik ook altijd of er een gemeenschappelijke ruimte was waar je andere mensen kunt ontmoeten als je dat wilt.
 • Het is vaak goedkoper, tijdens het rondreizen bespaarde ik best veel geld op bijvoorbeeld uit eten gaan. Want ik haalde meestal iets bij de supermarkt en daarna at ik dit op in het park.
 • Tijdens het reizen had ik ook tijd om zelf te reflecteren, wat ik wilde gaan doen als ik terug kwam in Nederland en wat ik sowieso verder wilde gaan doen in mijn leven.
 • Ik leerde mijzelf vermaken, normaal had ik daar een beetje moeite mee en werd ik algauw onrustig als ik een dagje alleen was, tegenwoordig gaat dit een stuk beter en kan ik gerust uren een boek gaan zitten lezen.

Alleen reizen is helemaal niet erg!

Doordat ik in een echt Catalaans gezin woonde en eigenlijk meedeed met hun ritme, eetgewoontes en nog veel meer leerde ik veel over deze cultuur.

 • Een Catalaans/Spaans gezin eet pas hun avond eten rond 22:00 uur.
 • De Spanjaarden houden vaak siësta, tussen 14:00 – 17:00 wat je overigens ook kunt terug zien in de plaatsen vaak zijn de winkels rond die tijd gesloten.
 • Mocht je Spaans willen leren, download dan de app duolingo.
 • Ga genieten van Tinto de verano , paella, gazpacho, tapas en vis de echte Spaanse keuken! Ga eten bij de lokale Spaanse restaurants in plaats van de restaurant die je kent.
 • Ga shoppen in Barcelona en Madrid, hier vind je super leuke winkelstraten vooral in Barcelona vind je een leuke wijk waar je heel veel pop-up winkels tegen komt.
 • Wist je ook dat er met oud en nieuw om twaalf uur precies 12 druiven moet worden gegeten, bij elke klokslag één!
 • Maar laat je vooral ronddwalen door de nauwe Spaanse straten en geniet van alles wat je ziet.. Maar let wel op je rugtas en jouw spullen van waarde!
 • Spanje is na Japan het luidruchtigste land ter wereld.. Het vermoeden is er dat de Spanjaard lawaai associeert met gezelligheid.
 • In Spanje wordt je begroet met twee zoenen, drie zoenen daar snappen de Spanjaarden niet zoveel van ook een hand schudden is niet gebruikelijk.
 • Spanjaarden vieren hun verjaardag maar ook hun naamdagen. Alle Spanjaarden die katholiek zijn en een geboortedatum vast hangt aan de van van een heilige vier ook deze dag met cadeautjes en etentjes.
 • Spanje heeft veel feestdagen, in sommige gevallen worden dit bank holidays genoemd. Daarvan worden er veel uitbundig gevierd zoals fiesta de mayor, straat feesten.

Fiesta de mayor

Ga jij binnenkort naar Spanje of werken als au-pair en heb je vragen? Stuur mij een berichtje via facebook of mail.

Wat is jouw beste herinnering aan Spanje?

By | 2017-10-20T09:27:09+00:00 september 29th, 2016|Europa, Landen, Spanje|Reacties uitgeschakeld voor Spanje, het land van de tapas/gazpacho/vino/cerveza maar wat betekende het nog meer?