Sproetjes; wat zijn het eigenlijk? Hoe krijgen we ze? Gaan ze ook weer weg?

Sproetjes; wat zijn het eigenlijk? Hoe krijgen we ze? Gaan ze ook weer weg?

De reactie van kinderen is soms zoo leuk! Afgelopen week moest ik invallen op het kinderdagverblijf (een 3+ groep) toen kwam er een jongetje wat erg enthousiast en spontaan was naast mij zitten en begon over mijn armen te wrijven. En steeds harder en harder, ik dacht wat zit hij nou te doen?! Op mij vraag antwoordde hij, nou juf u heeft allemaal vlekken op u armen ik probeer ze eraf te poetsen voor u! Hierdoor moest ik natuurlijk wel erg lachen en legde later uit wat het waren. Maar wat zijn nou eigen sproeten? Vandaag vertel ik het jou!

Wat zijn sproeten?

Een sproet is een opeenhoping van melanine onder de huid. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Meestal hebben sproeten een doorsnee van twee tot vier millimeter. Soms zijn ze groter, met een maximale doorsnee van één centimeter.

 

Wanneer krijg je ze?

Herken je dat bij jezelf? Dat je als je ouder wordt steeds meer sproeten/moedervlekken krijgt? En dat als je maar even in de zon hebt gezeten een heel masker aan sproeten hebt?

Sproeten ontstaan al op jonge leeftijd. In de loop der jaren kunnen er door zonlicht meer sproeten verschijnen. Zelfs op oudere leeftijd kun je sproeten ontdekken.

Die ontstaan vaak door zon schade, veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Of ene mens veel of weinig sproeten krijgt, is genetisch bepaald. Mensen met een lichte huid (roodharige) hebben vaak meer sproeten dan mensen met een donkere huid.

Maar hoe dan?

Doordat zij minder melanine hebben, maar doordat de melanine onregelmatiger verdeeld is in het lichaam.

 

Twee soorten sproeten.

Ephiliden

De genetisch bepaalde sproeten ontstaan op jonge leeftijd, maar baby’s hebben ze nog niet. Ze komen vooral voor bij vrouwen. De sproeten worden vooral op het gezicht de schouders en armen aangetroffen. Ze zijn evenredig verdeeld over het lichaam. Dit houd in dat als je veel sproeten hebt op je linker arm dit waarschijnlijk ook op je rechter arm hebt.

Solaire lentigines

Zomersproeten ontstaan onder andere door invloed van de zon. Door de uv straling wordt het melanine gehalte in de huid hoger. Hierdoor ontstaan meer pigmentophopingen en dus meer sproeten. Vooral mannen hebben zomersproeten en dan voornamelijk op hun romp. Kinderen die veel buitenspelen krijgen ze ook snel. Zomersproeten verdwijnen ook weer als je uit de zon blijft.

 

Wat te doen als je ze niet wilt?

Tegen genetische bepaalde sproeten is niet veel te doen! Er zijn bijvoorbeeld middelen om sproeten te bleken, maar pas op deze richten doorgaans ook veel schade aan. Uit de zon blijven zorgt er wel voor dat de sproeten niet donkerder kleuren.

Het voorkomen van zomersproeten kan wel > beperk blootstelling van de huid aan zonlicht en smeer je altijd in met een goede zonnebrand creme.

 

Verschil tussen moedervlek en sproet

Sproeten zijn niet kwaadaardig en dus niet gevaarlijk voor je gezondheid. Mensen met veel sproeten hebben wel een grotere kans op huidafwijkingen.

Soms moet je wel goed kijken of het geen moedervlek is.

Een moedervlek > een pigmentophoping maar dan dieper in de huid. Moedervlekken veroorzaken over het algemeen een problemen. Als ze groter worden of gaan jeuken/bloeden is het belangrijk dat je naar de dokter gaat. Moedervlekken kunnen wel kwaadaardig zijn.

 

Heb jij veel sproeten & moedervlekken?

Wat is de grappigste opmerking die je er ooit over hebt gehoord?

 

 

 

 

2017-10-08T13:11:12+00:00