WEEK TEGEN PESTEN; een inside story!

WEEK TEGEN PESTEN; een inside story!

Afgelopen week was het de week van het pesten. Waarom maakt deze week extra indruk op mij? Ik vertel het je vandaag. Als kind, als puber en nu nog steeds krijg ik soms opmerkingen naar mijn hoofd die allemaal te maken hebben met mijn rode haren.

Gedurende mijn basis schooltijd, op de gymnastiek, op de korfbal, paardrijden kortom overal had ik het gevoel er niet helemaal bij te horen. Kwam dit door mijn rode haren? Of door mijn bril? Of misschien toch wel door mijn beugel? Zeker weten doe ik het niet.

Maar de meeste opmerkingen die alle pestkinderen vaak maakte waren wel degelijk over mijn rode lokken, vreemd toch?! Dat als je bijzonder bent er buiten valt, of als je opvalt er niet tussen valt, of als je er maar even anders uit ziet ben jij het doelwit.

Ook op de middelbare school hield het pesten eigenlijk niet op, ik veranderde hierdoor van school. Maar ook daar was zelf een leerkracht, JA EEN LEERKRACHT  die iets over mijn rode haren te zeggen had op een negatieve manier. En waarom? Ik weet het echt niet. Wel weet ik dat ik tijdens mijn puber jaren heb geprobeerd om mij haren te verven naar een donkerder kleur of high lights, gewoon om maar niet op te vallen en de rode lokken kwijt te raken.

Maar gelukkig kwam ik tijdens mijn middelbare schooltijd in contact met bondgenoten “mede redheads” die vriendinnen werden en waarmee ik dan bepaalde gevoelens over natuurlijk onze rode lokken kon delen.  Ook bezochten ik toen ik 17 was de eerste roodharige dag, en voelde ik mij eigenlijk helemaal niet meer zo eenzaam! Na de middelbare school ging ik naar het MBO , waar ik gelukkig bij een echte redhead in de klas kwam. Samen met haar heb ik meerdere malen de roodharige dag bezocht. En werden we geregeld uit de klas gestuurd, omdat? Omdat we te luidruchtig waren. 😉

Als ik met andere roodharige vriendinnen ging stappen of op vakantie ging, merkte ik eigenlijk altijd wel dat wij bijzonder waren. Er ging geen avond voorbij wanneer er niet in de kroeg een opmerking werd gemaakt over mijn rode lokken, en helaas nog steeds!

Waarom mensen met rode haren worden gepest? Kan ik nog altijd eigenlijk niet begrijpen, natuurlijk snap ik het wel. Kinderen zijn soms super hard, elke pester heeft zelf een probleem, roodhaar valt nou eenmaal op. Toch worden sommige kinderen met roodhaar helemaal niet gepest, wat het ook eigenlijk bijzonder maakt. Hebben zij dan een super positieve uitstraling en komen zij altijd zelfverzekerd over? Ik weet het niet.

Wel weet ik dat in de periode dat ik als vrijwilliger bij de kindertelefoon werkte er vaak, maar dan echt vaak vragen werden gesteld door kinderen die gepest werden. Het was altijd lastig om hier antwoord op te geven, doordat zij altijd vaak van alles al hadden geprobeerd. Maar dit alles vaak niet hielp en het daardoor vaak alleen maar erger werd.  Lastig, het blijft altijd een lastig iets.

Helaas heb ik wel geleerd dat door deze periodes van het pesten en de plaagerijen dat er altijd iets beschadigd zal blijven hoe oud je ook bent. Je houd er helaas wel een litteken van over.

JE MOET TROTS ZIJN OP WIE JE BENT! En dus ook op je rode lokken, op je sproeten en blanke huid!

 

 

2017-10-20T09:00:02+00:00

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl