WEEK TEGEN PESTEN: Fabels en Feiten.

WEEK TEGEN PESTEN: Fabels en Feiten.

Pesten hoort bij je basisschool tijd, treiteren bij de middelbare en buitensluiten in je vrije tijd. Een kind wordt er tenslotte altijd hard van! Pestkoppen zijn altijd hele gemene kinderen? Als voormalig Kindertelefoon vrijwilliger kan ik jou hier wat meer over vertellen!

Er wordt alleen gepest op openbare plaatsen

Fabel, helaas met deze tijd van social media gaat het pesten bijna altijd door ook als het kind thuis zit. Het is erg lastig voor een kind om hun telefoon, Facebook, Instagram, Twitter uit te schakelen. Ze willen er tenslotte toch een beetje bij horen. Het pesten gaat echter alleen maar DOOR op social media, vandaar dat deze week dan ook in het teken staat van het ONLINE PESTEN.

Ouders merken direct dan hun kind wordt gepest.

Fabel, kinderen vertellen vaak niet uit zichzelf tegen hun ouders dat zij gepest worden. Waarom? Puur omdat zij bang zijn voor de reactie van hun ouders en dat zij eventueel dan wel naar de school kunnen gaan. Als medewerker van een de kindertelefoon adviseerde wij echter wel aan het kind om het te vertellen tegen één van de ouders, maar dit dan zo discreet mogelijk.

School speelt een belangrijke rol bij pestgedrag.

Feit, zoals ik in mijn vorige artikel beschreef, zijn er zelf leerkrachten die vrolijk mee doen met het pesten.

Maar een advies voor alle leerkrachten is, probeer een veilige klas te creëren waarin respect en het zijn van jezelf voorop staat. Natuurlijk valt dit samen met de leraar of lerares die ervoor staat.

Kinderen kunnen het onderling prima zelf oplossen.

Fabel, ook dit zie ik nu weer in de praktijk op bijvoorbeeld de BSO terug. Stel je voor je hebt drie meiden die vaak met elkaar spelen, maar heel soms willen twee meiden van het groepje samen spelen. De andere zal zich gelijk buiten gesloten voelen. Maar hoe los je dit nou het beste op, tja dat is lastig als kind zijnde! Kinderen zijn niet in staat om zich namelijk op een goede manier te verweren.

De beste bescherming is het hebben van een goede vriend of vriendin. 

Feit, sowieso feit! Want ook dit weet ik vanuit mijn eigen kindertijd. Zodra ik gepest werd, kwam er eigenlijk altijd wel een vriend aangelopen die ze allemaal weg stuurde! Een hechte vriendschap zorgt ervoor dat een kind zich veilig voelt.

Schelden doet geen pijn.

Fabel, dat schelden pijn doet is zelfs wetenschappelijk bewezen. Uit hersenscans is gebleken dat sociale uitsluiting dezelfde hersengebieden activeert als fysieke pijn.

Het ligt aan het kind zelf als het gepest wordt. 

UH, NEE, Fabel natuurlijk! Zoals ik al eerder vertelde begreep ik zelf nooit waarom ik gepest werd. Ik kon wel redenen bedenken maar snappen dat nooit! Ieder kind kan namelijk het slachtoffer worden. De aanleiding waarom ik werd gepest was natuurlijk mijn rode haar, of bril, of beugel, of mijn onzekerheid kortom er kunnen zoveel redenen zijn waarom een kind gepest wordt.

Kortom afwijkend gedrag van gepeste kinderen ontstaat vaak door het pesten. Dit gedrag kan vervolgens weer nieuwe pesterijen opleveren, en zo is het cirkeltje weer rond.

Pesten daar wordt een kind hard van.

Fabel, pesten is niet iets waar een kind tegen moet kunnen en je wordt er ook niet sterker van. Sterker nog, pesten richt ernstige en blijvende schade aan. Zo hebben volwassene die vroeger gepest zijn vaker vertrouwensproblemen.

 


De Kindertelefoon

Zoals ik net al even in het kort vertelde werkte ik vroeger bij De Kindertelefoon, maar wat is dit nou precies en wanneer kan je deze bellen of er mee chatten?

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar die in vertrouwen willen praten.

Pesten, problemen thuis, een vraag over verliefdheid, ruzie kinderen kunnen bellen of chatten met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is te bereiken via de website, het forum, de telefoon dienst (0800 – 0432) of er kan gechat worden.

De kinderen bellen of chatten anoniem met De Kindertelefoon, De Kindertelefoon vind respect overigens erg belangrijk respectvol met de kinderen om gaan maar ook met de vrijwilligers. Dit gaat twee kanten op.

De missie van De Kindertelefoon is om ieder kind de mogelijkheid te bieden om in vertrouwen te kunnen praten over een probleem. Stichting De Kindertelefoon ziet kinderen als zelfstandige individuen die in staat zijn zelf oplossingen te bedenken, beslissingen te nemen en deze uit te voeren. Deze visie is één van de uitgangspunten van de werkwijze voor de Kindertelefoon. Hiermee geeft De Kindertelefoon concreet invulling aan het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, in het bijzonder artikel 12 (het recht om gehoord te worden) en artikel 13 (vrijheid van meningsuiting).


 

2017-10-20T09:00:13+00:00

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl