WEEK TEGEN PESTEN: Roodharige en gepest worden?!

Morgen begint het, de week waarin pesten centraal staat. Gedurende deze week zal er elke dag iets worden gepost via de Facebook pagina van As Told By A Ginger, wat over het pesten gaat. Maar hoe zit het nou precies? Laten we praten over het pesten bij roodharige. 

Als je pesten op zoekt in de dikke van dale, kom je al gauw bij het woord treiteren uit. Als je verder gaat google kom je bij veel verschrikkelijke verhalen uit, bijvoorbeeld over het verhaal dat roodharige vroeger heksen waren of vampiers of natuurlijk we kennen het allemaal geen ziel hebben.

Er is een onderzoek van de universiteit in Cork (Engeland) geweest waarin de conclusie was dat roodharige inderdaad meer gepest worden.

Psycholoog Kevin O’Regan verteld dat meer dan 90% van de roodharige mannen vroeger gepest/getreiterd/geplaagd zijn door hun rode haar. Hij was zelf een roodharige en verteld onder andere dat;

“I didn’t personally face any negative experiences as a child because of my hair colour, but it was soon clear others have,” he said.

“Others who faced difficulties have grown up with confidence issues and hang-ups as a result of being a victim.”

Hij deed een onderzoek waarin hij 1742 mensen van 20 verschillende landen onderzocht. Hierin onderzocht hij wat de kans was op een depressie bij roodharige?

Het resultaat was helaas schrikbarend 60,6 % van de mannen en 47,3 % can de vrouwen met roodhaar hadden verteld dat zij gediscrimineerd werden door hun rode haar.

“I had a teacher look right at me the first day of class and say ‘I don’t like redheads, so don’t expect things to be easy in this class for you’ in front of the whole class.”

Een ander vertelde:

 “I had a beer bottle thrown at my head for being a redhead. The guy was drunk, but he said the bathroom wasn’t for gingers, a bottle broke on the wall next to my head a moment later.”

 

Maar wat is de reden waarom roodharige gepest worden?

De echte exacte reden weet ik niet, wel kan ik er een aantal bedenken;

 

 • Problemen (thuis), niet iedereen kan altijd goed met zijn emoties overweg. De één kan er goed over praten, de andere niet en de volgende die vlucht in drank, drugs of ANDERE PESTEN. Als je als kind problemen thuis hebt en er met niemand over durft te praten, kan het zijn dat je die emoties gaat uiten op klasgenoten. Dit doe je dan in de vorm van pesten. Niet alleen kinderen doen dit, ook jongeren en volwassenen hebben soms de neiging om negatieve emoties op anderen te uiten. Zeker online zie je dit veel gebeuren.

 

 • Een negatief zelfbeeld
  Mensen die zich minderwaardig voelen, die het idee hebben dat ze minder slim, knap en leuk zijn dan anderen, willen dit soms compenseren. Ze compenseren dit door anderen minder leuk te maken door middel van pesten, belachelijk maken, roddelen of kleineren. Als je iemand anders uitscheldt voor sukkel, houd je in ieder geval jezelf voor dat jij meer waard bent dan die ander en minder sukkel bent. Iemand anders figuurlijk de grond in drukken, geeft jezelf tijdelijk het gevoel dat je erboven staat, dat je beter bent. Online zie je ook hoe mensen op diverse fora uitgebreid negatief besproken worden, zwart gemaakt worden, enkel om er zelf een beter gevoel aan over te houden.

 

 • Zelf gepest
  Als je eerder zelf gepest werd, kan het zijn dat je om die reden nu anderen gaat pesten. Dat klinkt heel krom, want jij zou toch juist moeten weten hoe het is om gepest te worden? Ja, dat weet je zeker, maar juist omdat je bang bent om weer gepest te worden, neem je die controle en macht in eigen handen. ‘Pesten om niet gepest te worden. Niemand zal me ooit nog pijn doen.’ Pijnlijk, maar wel de realiteit.

 

 • Groepsdruk
  Ik verbaasde me vroeger altijd over de meisjes die ineens mee gingen pesten. Meisjes die normaal gesproken de grootste tutjes van de klas waren en niets durfden, gingen dan ineens stoer meedoen en mij ook uitschelden. Ik kon dat niet uitstaan. Inmiddels begrijp ik dat deze meisjes dat waarschijnlijk deden als gevolg van een soort groepsdruk. Ze waren doodsbang dat wanneer ze niet meededen, zij de volgende waren. Pesten wordt vaak gedaan omdat ‘anderen het ook deden’ en je anders buiten de groep viel.

 

 • Jaloezie
  Mensen kunnen heel naar doen als ze jaloers zijn. Ze kunnen het niet uitstaan dat anderen iets hebben, dat zij niet hebben. Dit maakt dat ze zich gaan afzetten tegen die anderen en dat kan heel eenvoudig door ze te pesten. Eén van de voornaamste redenen voor jaloezie is dat iemand anders meer populair en geliefd is. Dit zorgt voor frustraties ten opzicht van die persoon. Deze frustraties kunnen op korte termijn verdwijnen door ze op die persoon af te vuren. Volstrekt oneerlijk, maar helaas veel voorkomend.

 

 • Populariteit
  Sommige mensen willen graag het middelpunt van de aandacht zijn. We kennen allemaal wel zo iemand. Daar is niets mis mee, maar iemand die pest zoekt die aandacht op een verkeerde manier. Hij of zij heeft vaak geen specifiek talent om indruk mee te maken op andere mensen. Het enige talent wat die persoon heeft is andere mensen belachelijk maken en hiermee aandacht krijgen. Andere mensen lachen om zijn grappen, waardoor hij het gevoel krijgt gewaardeerd te worden. Pesten voor populariteit gebeurt maar al te vaak.

Hoe denk jij over pesten? Welke bizarre dingen heb jij over roodharige en pesten gehoord?

7 roodharige vrouwen die het over pesten hebben!

By | 2017-10-20T09:00:23+00:00 september 17th, 2017|Als een roodharige door het leven!, Evenementen, Lekker Leven|Reacties uitgeschakeld voor WEEK TEGEN PESTEN: Roodharige en gepest worden?!

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl