Wist je dat….. Schotland…..

Vanmorgen werden we wakker in het betoverende Schotland, het land van de roodharige maar ook van de whiskey en nog veel meer! Vandaag 10 weetjes over dit prachtige land. 1. Queen Victoria rookte sigaretten tegen de Schotse steekvliegjes.

De koningin Victoria rookte sigaretten tijdens een bezoek aan Schotland dit deed zij om zich te kunnen beschermen tegen de steekvliegjes die berucht zijn in de Schotse Hooglanden.

2. Glasgow is groter dan Edingburgh.

Gisteren waren we er nog in, in Glasgow! Maar wist jij dat deze stad groter is dan de hoofdstad Edingburgh?

3. Oudste bomen van Europa staan in Schotland.

één van de oudste bomen van Europa staan in Schotland. De venijnboom van Fortingall is tussen de 2000 en 3000 jaar oud en daarmee een van de ’s werelds oudste organismen.

4. 790 Schotse eilanden.

Schotland telt wel meer dan 790 kleine eilanden, verdeeld over verschillende eilandgroepen, overigens het merendeel is onbewoond.

5. Golf is Schots, doedelzak niet. 

Uitvindingen die hun oorsprong vonden in Schotland zijn de regenjas, de telefoon, golf en de tv. Een aantal typische Schotse zaken hebben hun oorsprong in andere delen van de wereld. De doedelzak bestond 3000 jaar geleden al in het Midden-Oosten, en de Schotse ruit is waarschijnlijk vanuit Centraal- Europa naar Schotland gekomen.

 

6. De brandweerbrigade. 

Edingburgh was de eerste stad ter wereld met een eigen brandweerbrigade. In 1824 werd de brigade opgericht door James Braidwood.

7. Drie officiële talen.

In Schotland kennen ze maar liefst drie verschillende talen; Engels, Schots en Schots-Gaelisch. Van de ruim 5 miljoen inwoners van Schotland spreken ongeveer 1,5 miljoen mensen Schots, hoewel dit een officiële taal is wordt deze taal niet door de Britse regering herkend, hierdoor is het nog steeds een discussie punt of dit een officiële taal is of een dialect.

8. Het nationale dier is een eenhoorn.

Het nationale dier van Schotland is een eenhoorn. King Robert stelde in een eenhoorn voor in de viertiende eeuw als het nationale dier van Schotland. Waarom? Omdat in die tijd mensen wereldwijd nog geloofde in het bestaan van de unicorn.

9. Morag, het broertje van Nessie.

Nessie? Die ken je wel toch? Het monster van Loch Ness. Maar het minder bekende broertje van Nessie heet Morag, het monster dat in Loch Morar zou leven. Loch Morar is het diepste meer van Schotland met een maximale diepte van ruim 300 meter.

10. het is de kortste vlucht ter wereld.

De kortste commerciële vlucht ter wereld gaat van Westray naar Papa Westray op de Orkney-eilanden. De tocht duurt minder dan een minuut en legt een afstand af van nog geen drie kilometer. Dit is ongeveer hetzelfde als de startbaan op de luchthaven van Edingburgh.

2017-10-20T08:59:53+00:00

About the Author:

Een kijkje in het leven van een roodharige! Wat super leuk dat jij vandaag mijn artikel hebt gelezen. Mijn naam is Amy, woonachtig in Breda en 28 jaar oud! Naast mijn fulltime baan in de gehandicaptenzorg ben ik mede organisator bij de Roodharigendag. Maar natuurlijk heb ik ook weleens vrije tijd waarin ik veel reis, leuke dingen doe met vrienden maar soms ook heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon kan genieten van een goed tijdschrift. Dit alles en nog veel meer deel ik met jullie op mijn pagina! Mocht je meer over mij willen weten of een vraag willen stellen kan dat altijd via info@astoldbyaginger.nl